czwartek, 29 marca 2018

Ziemiaństwo i mieszczaństwo od kuchni, czyli ostrowskie smaki wg Józefy Hoffmannowej, cz. 3: desery i ciasta.



A oto i ostatnie spotkanie, z przepisami Józefy Hoffmannowej, zawarte w książce "Ostrowskie Smaki, specjały mistrzyni Józefy Hoffmannowej". Kończymy na słodko: pojawią się tutaj ciasta na każdą okazję, ale i przede wszystkim propozycje świątecznych bab, oraz mazurków.
Niekiedy w materiałach źródłowych brakuje informacji, na temat temperatury, w której powinniśmy piec ciasto - jednakże studiując ogólne wskazówki mistrzyni, można przyjąć, że zalecana przez nią temperatura do wypieków to 170-180 stopni celsjusza (chyba, że zaznaczono inaczej).

Smacznego!




DESERY, CIASTA







Krem z kaszy manny

Składniki:

½ l mleka
Szklanka kaszy manny
Łyżka masła
2 łyżki cukru waniliowego
Szczypta soli
2 białka na pianę
2 żółtka

Mleko, masło, sól zagotować, dosypywać powoli kaszkę, ugotować. Lekko przestudzić, dodać żółtko i ubitą z białek pianę. Delikatnie wymieszać i wlać do foremek. Po wystudzeniu polać sokiem.

RADY: Krem czekoladowy przyrządzać podobnie jak krem z kaszy, ale dodać łyżkę kakao. Polać mleczkiem waniliowym.

Krem truskawkowy

Składniki:

½ kg truskawek
100 g cukru
20-30 g żelatyny
¼ l bitej śmietany

Wypłukane truskawki przetrzeć przez sito, dodać cukier, rozpuszczoną żelatynę, wymieszać wszystko z bitą śmietaną i wlać do salaterki. Przed podaniem przybrać bitą śmietaną i truskawkami.

Rady: W taki AM sposób przygotować krem z porzeczek i malin.


Krem holenderski

Składniki
2 szklanki wina domowego
3 żółtka
5 łyżek cukru
Sok z cytryny
Utarta skórka z cytryny
20-30 g żelatyny (lub 5 listków żelatyny)
¼ l bitej śmietany
Wino zagotować, sparzyć z nim żółtka utarte z cukrem, skórki z cytryny i z sokiem. Następnie powtórnie zaparzyć nad parą, dodać rozpuszczoną żelatynę. Po wystudzeniu wymieszać z bitą śmietaną i wlać do salaterki.

Krem z borówek

Składniki.
4-5 białek
100 g cukru
Szklanka smażonych borówek
3 łyżeczki żelatyny 9 5 listków żelatyny)

Ubić białka, dosypywać powoli cukier i ubijać do czasu, aż staną się sztywne. Marmoladę z borówek utrzeć w donicy, wlać żelatynę i mieszać dodając ubite białka. Wlewać do pucharków.

Pianka cytrynowa

Składniki:
 ¼ l wody
200 g cukru
Sok z 2 cytryn
Skórka z 1 cytryny  lub łyżeczka kwasku
20-30 g żelatyny
Białko
Olejek arakowy lub rumowy

Wodę wraz ze skórką i cukrem zagotować, trochę wystudzić, wlać sok wraz z rozpuszczoną żelatyną, mieszać i wystudzić. Następnie ubić białka i dodać do masy. Przed wlaniem do salaterki dodać olejek.



Lody waniliowe.

Składniki:
½ l mleka
½ l słodkiej śmietanki
200 g cukru
½ paczki wanilii
6 żółtek

Mleko, śmietankę i wanilię zagotować, a następnie sparzyć utarte żółtka z cukrem. Wystudzić i kręcić w specjalnej maszynce do lodów.

RADY: Podobnie przyrządzić lody czekoladowe, ale dodając do mleka 50 g kakao.


Legumina z galaretki

Składniki
3 jajka
3 łyżki cukru
Galaretka
¼ l gorącej przegotowanej wody

Jajka z cukrem ubić w taki sam sposób, jak do tortu, na zimno i na parze. Rozpuścić galaretkę w gorącej wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia. Dołączyć lekko stężoną galaretkę do ubitych jajek i całość delikatnie bić „miotełka”. Następnie wlać do wypłukanej zimną wodą salaterki.


Galaretka z wina.

Składniki
¼ l wina domowego
¼ l wody
Cukier do smaku
Sok z 1 cytryny lub kwasek cytrynowy
4 łyżeczki żelatyny (5-6 listków żelatyny)

Wino, sok, wodę i cukier zagotować. Dodać zamoczoną żelatynę i upłynnioną wlać do salaterki lub kieliszków od wódki. Podawać z bitą śmietaną.
                                                                                                                                           
Ciasto francuskie

Składniki:
¼ kg masła
Jajko
300 g mąki
Odrobina wody

Zarobić ¼ części mąki z masłem, uformować na kształt cegiełki i pozostawić do stężenia. Pozostałą część czyli ¾ mąki, zarobić z jajkiem i wodą w taki sposób, by ciasto stało się elastyczne. Wybić je, rozwałkować w kwadrat, umieścić na środku masło, złożyć w kopertę, rozwałkować od siebie i pozostawić do stężenia na 15 minut. Czterokrotnie powtórzyć rozwałkowanie i składanie ciasta.

Porady: Z ciasta można wykonać ciasteczka, paluszki do bulionu, paszteciki do móżdżku i napoleonki.


Ciastka na sposób francuski

Składniki:
½ kg mąki
Szklanka kwaśnej śmietany
250 g masła
250 g cukru
3 żółtka

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać, następnie dodać żółtka i wlać śmietanę. Wszystko razem zarobić, zawinąć w pergamin i pozostawić na 3 godziny w chłodnym miejscu. Przy rozwałkowaniu złożyć w taki sam sposób, jak ciasto francuskie. Wyciąć ukośne ciastka, posmarować je jajkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 200-220 °C).

RADY: Przed pieczeniem można dekorować ciastka marmoladą.


Rogaliki pólfrancuskie

Składniki
500 g mąki
Jajko
250 g masła lub margaryny
3 łyżki cukru
½ szklanki zimnego mleka
7 dag drożdży

Drożdże rozetrzeć w zimnym Melku, dołączyć dodatki i zarobić tak, jak ciasto na makaron. Owinąć ciasto w szmatkę lub ręcznik, włożyć do zimnej wody na 60 minut, po czym wyjąć je i uformować z niego rogaliki oraz wiatraczki.
Piec w niezbyt gorącym piekarniku (180-190°C). Polukrować


„Bezkwitki” (zalecane, by podawać je z zupą z wina).

Składniki
4 całe jajka
250 g mąki
180 g cukru
Łyżka proszku do pieczenia

Całe jajka ubić z cukrem, aż masa urośnie. Następnie lekko zaparzyć na parze. Ponownie ubić, do wystygnięcia masy, po czy delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Włożyć w pergaminową „tutkę” i szprycować dobrze posmarowaną blachę. Piec w niezbyt gorącym piekarniku (170-180°C).

Ciastka wiedeńskie
Składniki
¼ kg masła
¼ kg mąki pszennej
¼ kg cukru
120 g mąki ziemniaczanej
5 jajek
Łyżka proszku do pieczenia
Olejek migdałowy

Utrzeć ciasto jak na babkę średnią, wyłożyć je równo na blachę, piec przez 20-30 minut. Po wystygnięciu pokroić w pasy, przekroić, posmarować marmoladą i złożyć. Polać lukrem i pokroić na kawałki.

Kruche ciastka

Składniki
250 g masła
Utarta skórka od cytryny
250 g cukru
Płaska łyżeczka amoniaku
3 żółtka
Mąka do wgniecenia
2 całe jajka

Masło rozetrzeć z cukrem aż do uzyskania przez ni konsystencji śmietany, dodać jajka, cukier waniliowy i część mąki; drugą część mąki wyrobić na stolnicy.  Ciasta mogą być szprycowane, rozwałkowywane, wycinane małymi foremkami lub podłużne, wycięte radełkiem. Piec w temperaturze ok. 180°C.




Orzeszki czekoladowe

Składniki
300 g cukru
½ g paczki proszku do pieczenia
300 g mąki
3 jajka
125 g masła
125 g rodzynek
60 g czekolady mielonej lub 30 g kakao
Skórka pomarańczowa

Masło, kakao, część cukru włożyć do miski, wstawić na parę mieszać, aż się rozpuści. Po zestawieniu z pary wsypać resztę cukru, mąkę, proszek do pieczenia, dodać jajka, rodzynki i pokrojoną w kostkę skórkę pomarańczową. Wszystko razem dobrze wymieszać i pozostawić na 60 minut, by ciasto stężniało. Następnie wysmarowanymi masłem dłońmi formować ciasto wielkości włoskiego orzecha i piec w niegorącym piekarniku. Polać czekoladowym lukrem.


Babka kawowa

Składniki
250 g masła
60 g rodzynek
60 g g obranych i pokrojonych migdałów
½ kg cukru
50 g kawy
5-6 jajek
2 łyżki stołowe kakao
Łyżeczka cynamonu
½ kg mąki
Łyżeczka mielonego goździka


Masło utrzeć z cukrem na śmietanę, jajka ubijając w całości, mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia, mleko, oraz ubite na pianę białka na przemian z mąką ziemniaczaną. Piec przez 60 minut. Migdały natomiast należy sparzyć przed obraniem wrzącą wodą.

Babka tuli-fruli

Składniki
¼ kg masła
12 dag rodzynek
Skórka pomarańczowa smażona
¼ kg cukru
75 dag mąki pszennej
12 dag mąki ziemniaczanej
Łyżka proszku do pieczenia
5-6 jajek

Masło rozetrzeć z cukrem na śmietanę, dodać żółtka, mąkę pszenną, rodzynki, skórkę pomarańczową, pokrojoną w kostkę. Następnie dodawać na przemian mąkę ziemniaczaną, i ubite białko na pianę. Po wymieszaniu umieścić w podłużnej formie i piec przez 60 minut w temp. 170-190°C.

Babka  piaskowa

Składniki
300 g masła
8 jajek – żółtka
Białka na pianę
300 g cukru
Paczka proszku do pieczenia
250 g mąki ziemniaczanej
Utarta skórka od cytryny
200 g mąki pszennej

Masło utrzeć z cukrem na śmietanę, dodawać następnie żółtka, skórkę z cytryny, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po ostatecznym utarciu dołączyć ubite na pianę białka na przemian z mąką ziemniaczaną. Po delikatnym wymieszaniu wlać do formy i piec w niezbyt gorącym piekarniku 60 minut.

Babka korzenna

Składniki
150 g masła
Szklanka cukru
4 szklanki mąki
Łyżeczka sody oczyszczonej, lub amoniaku
Szklanka miodu
Łyżeczka cynamonu
Łyżeczka goździków
Łyżeczka anyżu
Gałka muszkatołowa
50 g migdałów

Zarabiać tak jak inne babki. Dodać skórkę pomarańczową, gałkę muszkatołową, migdały, rodzynki i pozostałe przyprawy.

Babka marmurowa

Składniki
1,2 kg masła
Paczka proszku do pieczenia
½ kg cukru
20-30 g kakao
½  kg mąki
Mleko (do umiarkowania)
6 jajek

Przyrządzać podobnie jak pozostałe, ale 1/3 ciasta wymieszać z kakao. Do formy wlać białe ciasto, następnie ciemne.



Babka puchowa

Składniki
150 g mąki pszennej
300 g cukru pudru
150 g mąki ziemniaczanej
6 jajek
6 łyżek zimnej wody
6 białek
Łyka proszku do pieczenia

Żółtka i cukier utrzeć do białości, wlać wodę, dobrze wymieszać, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną na przemian z ubitymi białkami. Umieścić w dwóch podłużnych foremkach lub tortownicy. Piec  przez 40-50 minut w niezbyt gorącym piekarniku. Przekroić dwukrotnie i przełożyć kremem maślanym, oraz drobno posiekanymi i upalonymi orzechami. Babkę posmarować kremem i posypać orzechami bądź migdałami

Babka zaparzana

Składniki
3 całe jajka
2 żółtka
50 g mąki pszennej
150 g cukru
120 g masła
100 g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Ubijać tak jak na tort, z tą różnicą że tłuszcz  należy zagotować i odstawić, żeby stał się zimny. Tłuszcz dodać na koniec.


Babka kisielowa

Składniki
5 jajek
Łyżka proszku do pieczenia
300 g cukru
5 paczek kisieli

Jajka z cukrem ubić tak, jak na tort. Lekko zaparzyć, wystudzić. Kisiele wymieszać z proszkiem do pieczeni, dodać rzez sito, ponownie wymieszać, uważając, żeby nie pojawiły się grudki, umieścić w podłużnej formie i piec prze 40-50 minut w niezbyt gorącym piekarniku (ok. 180°C). Przełożyć kremem maślanym





Piernik na blasze.

Składniki
¾ kg mąki
¼ kg cukru
Cukier puder na lukier
Paczka cynamon
300 g miodu
4 jajka (białka ubić na piane)
¼ l mleka
0,125 kg masła
60 g mąki ziemniaczanej
Paczka proszku do pieczeni
Paczka korzeni
½ gałki muszkatołowej
Kieliszeczek rumu
Kakao (dla koloru)

Na przesianą mąkę wsypać kakao i proszek do pieczenia, przyprawy, miód, masło, część cukru zagotować, wlać karmel i ostudzić. Wlać na mąkę miód z rozpuszczonym tłuszczem, następnie dodać ubite jajka, i niewielką ilość mleka. Wszystko razem dobrze wyroić  i pozostawić na 2-3 dni, piec w piekarniku w temp  180-190°C). Po upieczeniu przełożyć marmoladą i polukrować.


Placek z marchwi
Składniki
300 g utartej marchwi
500 g mąki
250 g cukru
Cukier puder na lukier
125 g masła
2 jajka
Paczka proszek do pieczenia
Paczka korzeni do pierników
Łyżka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki utrzeć w donicy, wyłożyć na blachę i upiec.  Polukrować oraz zrobić kakaowy marmurek.

Murzynek

Składniki
¼ kg masła
50 g kakao
¼ kg cukru
Cukier puder na lukier
5 jajek
½ kg mąki
Paczka proszku do pieczenia
1 /1/2 szklanki mleka
Białka na pianę

Masło utrzeć z cukrem na śmietanę, dodając żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko, oraz ubite na pianę białka na przemian z mąką ziemniaczaną. Piec przez 60 minut. Migdały natomiast należy sparzyć przed obraniem wrzącą wodą. Po upieczeniu przełożyć marmoladą. Marmoladę można zastąpić kremem maślanym lub kakaowym. Polukrować.

Krem do murzynów (napoleonek, rurek)

Sporządzić z 250 g masła krem maślany. Ugotować budyń z 2 szklanek mleka. Po wystygnięciu dodawać budyń do kremu, ucierając.



Bardzo dobry placek  

Składniki
1 kg mąki
Szklanka słodkiej śmietanki
12 żółtek
Tarta skórka od cytryny
Szklanka cukru
70-80 g drożdży
Szklanka sklarowanego masła
¼ kg rodzynek
Szklanka mleka

Mąkę przesypać do miski, utrzeć żółtka z cukrem. Masło sklarować, mleko zagrzać. Wykonać w mące zagłębienia, dodać szczyptę soli, wlać część (1/4 l) ciepłego mleka, dodać sklarowane masło, utarte żółtka, wyrośnięte drożdże i wybić ciasto. Ze względu na to, iż jest ono tłuste, nie może być zbyt gęste. Piec 20-25 minut, w temp. 180-190°C.




Placek kruchy z marmoladą (mazurek)

Składniki
125 g masła
Całe jajko
125 g cukru
2 łyżki gęstej śmietany
300 g mąki
Paczka proszku do pieczenia
2 żółtka

 Ciasto zarobić zwykłym sposobem, rozłożyć na 2 części, jedną część położyć na małej blasze, nałożyć marmoladę, przy czym przykryć drugą połową ciasta. Upiec. Polukrować.
                                                                                                                                                      
Masa migdałowa.

Sparzyć, obrać i zmielić w maszynce lub drobno posiekać 125 g migdałów. Zagotować ½ l słodkiej śmietanki, wrzucić utarte migdały i dodać 100 g cukru. Można wkroić figi i smażyć do chwili, gdy masa stanie się „lejąca”. Usmażoną masę nałożyć na upieczone mazurki. Po stężeniu polać mazurki lukrem lub czekoladą, a wierzch przybrać skórką pomarańczową, bądź konfiturą.
                                                  

Mazurek jabłkowy.

Z kruchego ciasta wyciąć trójkąty, kwadraty, serca, gwiazdy, itd. Z pozostałego szprycować brzegi. Następnie upiec. Po upieczeniu nałożyć ciepła marmoladą, przygotowaną z ½ kg jabłek, ¼ kg cukru i skórki cytryny. Smażyć marmoladę do  przeźroczystości. Nakładać nią mazurki. Polukrować na wierzchu. Przybrać konfiturą, czekoladą, skórką pomarańczową.

Masa pomarańczowa do mazurków.

Składniki
2 duże pomarańcze
Cytryna
200 g cukru

Pomarańcze i cytrynę wrzucić do gotującej się wody, trzykrotnie zagotować. Po wystygnięciu wyjąć i utrzeć ze skórką na tarce. Wsypać cukier i smażyć na małym ogniu, aż masa zrobi się przeźroczysta. Ciepła masą posmarować mazurki. Po wystygnięciu mazurka polać go ciepłym, białym lukrem, oraz przybrać skórką pomarańczową i konfiturami.

Masa orzechowa.

Składniki
12 dag wydłubanych orzechów
¼ l słodkiej śmietanki
100 g cukru

Orzechy lekko upalić, żeby zeszła z nich skórka, następnie drobno posiekać i zmielić. Dodać śmietankę i cukier oraz smażyć  na małym ogniu do czasu, aż masa będzie szklista. Ciepła masą polać mazurki, następnie postępować daje tak, jak powyżej.

Masa makowa

Składniki
Szklanka maku
Szklanka cukru
½ szklanki miodu

Mak zaparzyć i zmielić, połączyć z cukrem i miodem, smażyć do czasu, gdy masa zrobi się szklista. Dodać olejek migdałowy. Dalej postępować jak wyżej.

Masa jabłkowa.

Składniki

½ kg jabłek
200 g cukru
Utarta skórka z jednej cytryny lub zamiast niej kwasek cytrynowy

Obrać, pokroić, rozgotować i przetrzeć jabłka. Dodać cukier, oraz skórkę z cytryny i smażyć na małym ogniu dopóty, dopóki masa nie będzie przeźroczysta; powinna nabrać żółtego koloru. Ciepła masą polać i posmarować mazurki. Dalej postępować jak wyżej.

Marcepan domowy
Składniki:

250 g migdałów
30 ml wody różanej (likier amaretto brązowego rumu lub koniaku)
½ łyżeczki olejku migdałowego
100 g mąki ziemniaczanej
250 g cukru pudru

Po włożeniu do miski migdały zalać wrzącą wodą i pozostawić na co najmniej 5 minut. Następnie obrać dokładnie ze skórki, osuszyć na ściereczce i mielić do czasu, aż staną się lekko tłuste i dadzą się zagnieść. Zmielone ugniatać z cukrem pudrem, wodą różaną (lub alkoholem) i olejkiem migdałowym dopóty, dopóty masa nie stanie się jednolita.

RADY:
Po ściśnięciu migdała palcami skórka będzie łatwo odchodzić. Jeżeli nie odchodzi, to należy ponownie zalać migdały wrzątkiem  i p odczekaniu 5 minut obrać.
Przy zagniataniu migdały nie mogą być Bardzo sypkie. Po ich zmieleniu masa nie powinna zawierać kawałków.


Serowiec.

Składniki.
1 ¼ sera
¼ kg masła
10 jajek
½ kg cukru
2 łyżki stołowe śmietany
5 dag rodzynek
3 dag migdałów
10 dag skórki pomarańczowej
2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej

Masło  utrzeć z cukrem na śmietanę, potem dołączyć na przemian ser i żółtka. Mąkę ziemniaczaną dodawać na przemian z białkami ubitymi na sztywną pianę. Na koniec dodać bakalie. Piec 60 minut.


Rolada biszkoptowa

Składniki
5 jajek
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki


Żółtka „odbić” starannie do miski, dodać cukier i utrzeć do białości. Białka ubić na sztywną pianę i na przemian z mąką dodawać do żółtek. Delikatnie wymieszać i wlać na dobrze wysmarowaną blachę. Po upieczeniu zrolować i ostudzić. Następnie  pokropić i przełożyć kremem lub marmoladą. Potem zrolować, polukrować i przybrać pozostałym kremem.

RADY: Po wyjęciu z piekarnika biszkopt wyłożyć na ściereczkę i razem z nią zrolować.



Pączki

Składniki
¼ kg masła
10 żółtek
5 całych jaj
1 ½ kg mąki
½ kg cukru pudru na lukier
1 kg smalcu
½ l mleka
¼ kg cukru
90 g drożdży
Kieliszek spirytusu
½ kg marmolady lub powideł

Czwartą część mąki sparzyć ½ l wrzącego mleka, oraz mieszać w taki sposób, by nie pojawiły się grudki. Dodać sklarowane  masło, żółtka i jajka, ubite z cukrem. Wlać spirytus, dodać pozostałą część mąki i wygarowane drożdże. Ciasto  dobrze wybić i wyrobić, by nie było za gęste. Wygarowane ciasto rozłożyć, nałożyć marmoladę i wykrawać kieliszkiem do wina. Brzegi dobrze zawinąć. Następnie ponownie wygarować. Smażyć na smalcu lub ceresie. Polukrować.

RADY: Do zbyt gęstego ciasta dodać odrobinę mleka.


Chruściki (faworki)

Składniki
60 g  masła
2 żółtka
60 g cukru
Skórka od cytryny
Mąka do wgniecenia
½ paczki prozku do pieczenia
2 całe jajka

Masło rozetrzeć na śmietanę z cukrem, dodać żółtka, całe jajka, skórkę od cytryny, ½ części mąki, proszek do pieczenia. Pozostałą mąkę zarobić z ciastem na stolnicy i pozostawić ciasto do stężenia. Następnie rozwałkować (rozwałkowane ciasto nie może być zbyt grube) i wycinać formy radełkiem. Środek naciąć, przewinąć ciasto, smażyć na smalcu, posypać cukrem pudrem.

Róże karnawałowe
Składniki
250 g mąki
2 żółtka
2 całe jajka
40 g cukru
Łyżeczka rumu
Szczypa soli
Utarta skórka z cytryny
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przesianą mąkę wsypać na stolnicę, robić zagłębienie, dołączyć dodatki i zagnieść. Po stężeniu ciasta rozwałkować je i wyciąć szklanką, oraz 2 różnymi kieliszkami 3 kółka rozmaitej wielkości. Przeciąć wykrojone ciastka na 4 części i składać, „klejąc” je na środku białkiem. Smażyć na smalcu, umieszczając je najmniejszym kółkiem od dołu. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem oraz nałożyć  do środka konfiturę lub marmoladę.

Racuchy.
Składniki
300 g mąki
50 g masła
2 dag drożdży
¼ l mleka
2 całej jajka
60 g cukru
Cukier puder do posypania
Zarabiać podobnie, jak na placek. Formować łyżką. Smażyć na tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.


Jabłecznik na cieście ucieranym.

Składniki
250 g masła
Skórka od cytryny
250 g  cukru, oraz 2,5-3 kg jabłek na marmoladę
5-6 jajek
200 g cukru
500 g mąki
250 g cukru pudru na lukier
Łyżka proszku do pieczenia
Mleko do rozrabiania ciasta

Ciasto utrzeć jak na babę, z tą różnicą że należy ubić całe jajka. Następnie podzielić ciasto na dwie części. Pierwszą część położyć na wysmarowanej blasze, następnie płasko rozłożyć marmoladę. Drugą część rozrobić mlekiem tak, by można było marmoladę polewać łyżką. Piec ciasto przez 40-50 minut w temperaturze 180-190°C. Po wystygnięciu polukrować.


Tort zaparzany.

Składniki
9 jajek
300 g cukru
150 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki pszennej
Odrobina proszku do pieczenia (na czubku noża)

Jajka z cukrem ubijać do czasu aż masa urośnie. Następnie lekko zaparzyć na parze i ubijać do wystygnięcia. Delikatnie wymieszać z  przesianą mąką, z proszkiem do pieczenia, wlać do tortownicy i pic przez 40-60 minut w 180°C.

Tort biszkoptowy na zimno

Składniki.
6 jajek
6 łyżek zimnej wody
250 g cukru
200 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
½ łyżki proszku.

Jajka, cukier i wodę ubijać, aż masa urośnie. Potem lekko wymieszać z mąką i proszkiem, wlać do tortownicy i piec w piekarniku 60 minut. Przekładać kremem.


Krem maślany do tortu
Składniki
4 całe jajka
200 g cukru
½ kg masła

Jajka ubić z cukrem, aż masa urośnie, lekko zaparzyć i wystudzić. Dodawać po odrobinę do utartego masła. Gdy masa zacznie Warzyc się, podgrzać i mieszać do chwili, aż stanie się gładka. Przy kremie kawowym dodać filiżankę sparzonej kawy, przy kakaowym 30 g lekko, natomiast przy orzechowym lekko upalone, drobno posiekane orzechy.

Porady: przyrządzić papkę z kakao i niewielkiej ilości gorącej wody.


Nakrapianie do tortu

Zagotować 2 szklanki wody ze 100 g cukru, skórką od cytryny i odrobiną soku cytrynowego, a następnie wystudzić.
Rady: Zamiast soku cytrynowego można dodać odrobinę spirytusu i wódki


Cygan.

Składniki
1 ½ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki krupczatki (grubej)
150 g masła
½ szklanki kakao
Paczka korzeni do pierników
½ kg orzechów włoskich lekko opalonych i drobno posiekanych
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
60 g orzechów do posypania
¼ kg cukru pudru na lukier
Kakao
5 jajek

Przyrządzić w taki sposób, jak babki w podłużnej formie. Po upieczeniu polukrować i posypać  posiekanymi orzechami.